Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ 


Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της:








Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας   βιβλίο  ‘’Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ‘’  και τους νέους ήρωες του,  που  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

-Η Κληρονόμος του Ποταμού πραγματεύεται τη ζωή και την πορεία της Ρόζας Παλαιολόγου, η οποία γεννιέται σε ένα χωριό στην Ήπειρο στις όχθες του Αχέροντα. Με τη βοήθεια μιας ιδιαίτερης γυναίκας που μοιάζει γεννημένη από τα αθάνατα νερά του Βασιλιά Ποταμού αποκτά σημαντικές γνώσεις και μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου χτίζει από το μηδέν μια τεράστια αυτοκρατορία. Αγάπησα ιδιαίτερα το χαρακτήρα της Ρόζας, καθώς οι γύρω της πίστευαν ότι ‘δεν έχει στον ήλιο μοίρα’ και τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν όντως υπερβολικά δύσκολα. Όμως έθεσε στόχους, εργάστηκε σκληρά, δε σταμάτησε μπροστά σε καμιά δυσκολία και τελικά έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσω της εταιρίας και των προϊόντων της. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρακολουθούμε τι επακολουθεί μετά το θάνατο της 75χρονης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου, όταν η εγγονή της Λευκή και ο ιδιωτικός ερευνητής Χρήστος Βαράγκης προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας της.

Πώς διαλέξατε  το θέμα πάνω στο οποίο κινηθήκατε  και την εποχή του  βιβλίου σας; Τι βήματα ακολουθήσατε  για να φτάσετε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα; Είχατε  μια συγκεκριμένη  πορεία και μείνατε σταθερή στην κατάληξη των ηρώων σας;  

Ήθελα να χτίσω μια ιστορία που ξεκινά και ολοκληρώνεται στον Αχέροντα και να εμπεριέχει στοιχεία από την ιστορία του, τη μυθολογία του, τους θρύλους που κολυμπούν στα νερά του, τα σύμβολα με τα οποία τον έχουν ταυτίσει, τα πολύτιμα φυτά και τα πλάσματά του. Συλλαμβάνοντας την ιστορία της Ρόζας Παλαιολόγου ήταν μεγάλη ευτυχία για μένα να δημιουργήσω την πραγματικότητα μιας γυναίκας που πέτυχε πολύ στη ζωή της χρησιμοποιώντας τα δώρα του Βασιλιά Ποταμού. 


 Πείτε μας μια αγαπημένη σας σκηνή από κάποιο σας βιβλίο.

-Οπωσδήποτε θα διαλέξω την τελευταία σκηνή, καθότι εμπεριέχει μια άκρως συγκινητική για μένα συνάντηση και δύο πρόσωπα που ξεχωρίζω κι αγαπώ ιδιαίτερα. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα για να μη χαλάσω την απόλαυση των φίλων που δεν έχουν διαβάσει ακόμη την Κληρονόμο, όμως τα μηνύματα που λαμβάνω δηλώνουν την ίδια συγκίνηση για τη συγκεκριμένη σκηνή καθώς και για την τελευταία λέξη του βιβλίου.

Τι σας έδωσε το έναυσμα να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

-Ένα δικό μου ταξίδι στο Βασιλιά Ποταμό. Βίωσα τόσο έντονα συναισθήματα στις όχθες του, ώστε αυτόματα ένιωσα την επιθυμία να μοιραστώ με τους φίλους – αναγνώστες τη μαγεία του. Όταν τον αντίκρισα, αυτομάτως κατάλαβα ότι θα ήταν το επόμενο βιβλιοταξίδεμα που θα περπατούσαμε όλοι μαζί.
  

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να διαβάσετε πολύ αλλά δεν τα έχετε καταφέρει ακόμη ; Αν ναι ποιο;

-Ναι! Ανυπομονώ να ξεκινήσω το Διχασμό της λατρεμένης μου Φιλομήλας Λαπατά. Αγαπώ τόσο τη γραφή της, λάτρεψα την Επιστροφή και ανυπομονούσα για το Διχασμό. Είμαι από τους πρώτους που συνήθως διαβάζουν τα βιβλία της και τώρα ήδη έχω αργήσει αλλά ας όψονται οι υποχρεώσεις.


 Ποια από όλες σας τις ηρωίδες θεωρείτε ότι έχει τα πολλά κοινά με την Δήμητρα;

-Όλες τους έχουν ψήγματα από τη Δήμητρα αλλά καμιά τους δεν είναι η Δήμητρα. Είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και αυτό τις κάνει απρόβλεπτες και πολύ γοητευτικές κατ’αρχήν για μένα την ίδια επειδή καλούμαι να τις γνωρίσω από την αρχή. Ελπίζω να ισχύει το ίδιο και για εσάς! :D

Πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου;

-Επί ένα χρόνο διερευνούσα την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία της περιοχής του Αχέροντα αλλά και την κοσμοπολίτισσα Αθήνα της δεκαετίας του ’60. Πολλή έρευνα χρειάστηκε ξεχωριστά για να συγκεντρωθούν και τα χωρία αρχαίων ελλήνων και λατίνων δημιουργών που αναφέρονται στον Αχέροντα και κατόπιν να χρησιμοποιηθούν ως μια σειρά γρίφων που σιγά σιγά οδηγεί τους ενδιαφερόμενους στη λύση του μυστηρίου της δολοφονίας της Ρόζας Παλαιολόγου.

 Ποιος από τους ήρωες των βιβλίων σας θα θέλατε να είναι κομμάτι της ζωής σας ;

-Μιλώντας για την Κληρονόμο του Ποταμού, δε θα ήταν υπέροχο να έχει κανείς κοντά του έναν τόσο έξυπνο και γοητευτικό άνθρωπο όσο ο Χρήστος Βαράγκης; Αφήστε που λύνει και όλους τους γρίφους και τα προβλήματα!!! :D

Αν σας ζητούσαν να διαλέξετε ένα από τα βιβλία σας για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη  ποιο θα επιλέγατε και γιατί;
-Το πρόβλημά μου με τα βιβλία μου είναι πως ποτέ δε μπορώ να επιλέξω κάποιο από αυτά. Τα αγαπώ εξίσου και θα ήταν χαρά για μένα να τα δω να ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη από εμπνευσμένους και ταλαντούχους δημιουργούς.

Υπάρχει κάποιο  βιβλίο σας  που ενώ το είχατε  ολοκληρώσει κάνατε μεγάλες αλλαγές γιατί δεν είχατε μείνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;

-Όχι, δε μου έχει συμβεί, ίσως γιατί σκέφτομαι και δουλεύω πολύ την ιστορία στο μυαλό μου, πριν την αποτυπώσω στο χαρτί.

Τι νιώθετε κάθε φορά που  μπαίνει η λέξη τέλος σε ένα βιβλίο σας και τι όταν  φτάνει η στιγμή να το κρατήσετε έντυπο στο χέρι σας ;
Ένα γλυκό συναίσθημα χαρμολύπης συνοδεύει τη λέξη τέλος. Νιώθω χαρά που ολοκληρώνω την ιστορία αλλά θλίψη που πρέπει να αποχαιρετίσω τους ήρωες με τους οποίους πορευόμουν μαζί κάθε μέρα εδώ και μήνες. Φυσικά με την έκδοση του βιβλίου οι ήρωες αυτοί επανέρχονται δριμύτεροι, αφού συστήνονται στους φίλους αναγνώστες δίνοντας μου απύθμενη χαρά!


 Ποιο είναι το ζευγάρι που σας έχει σημαδέψει η ιστορία του; Και σε ποιο από όλα θα ήθελε να είναι πρωταγωνίστρια η Δήμητρα και γιατί;

-Στην Κληρονόμο του Ποταμού ο έρωτας έχει την τιμητική του και εκφράζεται με διάφορες μορφές. Οι τρεις άντρες που σημάδεψαν τη ζωή της Ρόζας είναι τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ διαφορετικές ιστορίες έρωτα. Επίσης οι φίλοι αναγνώστες μου αναφέρουν συχνά ότι αγάπησαν τη Λευκή με το Χρήστο και ενθουσιάστηκαν με τη μεταξύ τους χημεία. Θα συμφωνήσω ότι είναι ένα πολύ όμορφο ζευγάρι. 

 Ποια είναι η ερώτηση που θα θέλατε να απαντήσετε και δε σας έχει ρωτηθεί ποτέ.

-Θα μου άρεσε πολύ μια συζήτηση πάνω στο συστατικό που λείπει και που θα έκανε αυτομάτως πιο αυθεντικές τις ανθρώπινες σχέσεις.


Στο τέλος του βιβλίου σας μας γυρνάτε σε μια αγαπημένη ηρωίδα από το πρώτο σας βιβλίο την Κασσάνδρα. Σκέφτεστε κάποια συνέχεια ;

-Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αλλά έχω μάθει ποτέ να μη λέω ποτέ. Η Κασσάνδρα είναι μια ηρωίδα που αγαπήθηκε πολύ και από μένα και από τους αναγνώστες μας.

 Γνωρίζω ότι είναι πολύ νωρίς αλλά θα ρωτήσω, έχετε ξεκινήσει κάποιο άλλο βιβλίο;

-Ναι αυτή τη στιγμή ταξιδεύω σε ένα ελληνικό νησί με μια υπόθεση που προσωπικά με έχει συγκλονίσει. Θα σου εκμυστηρευτώ πως το μυστήριο, οι ίντριγκες και οι δυνατοί έρωτες δε με αφήνουν να απομακρυνθώ και πολύ από τον υπολογιστή μου.


 Πείτε μας λίγα λόγια για τη Δήμητρα. Ποια είναι η καθημερινότητα της; Υπάρχει κάτι που δεν  μπορεί να συγχωρήσει; Βάζει στόχους; Κάνει όνειρα; Τι θεωρεί απόλυτη ευτυχία ; 

-Η Δήμητρα δουλεύει πολύ, ασταμάτητα θα έλεγα. Η Δήμητρα συγχωρεί αλλά βάζει όρια. Η Δήμητρα πάντα θέτει στόχους και αγωνίζεται σκληρά για την υλοποίηση τους. Τα όνειρα της Δήμητρας είναι πολύχρωμα και η ευτυχία στιγμές. Όσον αφορά την απόλυτη ευτυχία, μάλλον δεν την έχει βρει ακόμη, αλλά της αρέσει πολύ ως ιδέα, καθότι πάντα προσπαθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο! :D

Κλείνοντας θέλω  να ευχηθώ να έχετε απεριόριστη Ευτυχία Αγάπη και Δημιουργικότητα στη ζωή σας !

-Κι εγώ θέλω να ευχηθώ μεγάλες επιτυχίες στο αγαπημένο Love Books-Love Read με τις εξαιρετικές βιβλιοπροτάσεις και σε εσένα ξεχωριστά, Λένα μου, γιατί αγαπάς βαθιά τη λογοτεχνία και το καλό βιβλίο και είσαι πάντα δίπλα σε δημιουργούς και αναγνώστες.
Σας ευχαριστώ πολύ!

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Love Books-Love Read


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου