Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΜΠΕΤΣΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΜΠΕΤΣΑ 





LOVE BOOKS  LOVE READ


  Από τις εκδόσεις Ωκεανός  κυκλοφορεί  το  σας βιβλίο με τίτλο ‘’Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι’’. Πείτε μας  λίγα λόγια για  τους ήρωές του και τον τίτλο του.. Αν σας ζητούσαν να ξεχωρίσετε ένα ήρωα και μια ηρωίδα  ποιος θα ήταν και γιατί; Υπήρξε κάποιος που σας δυσκόλεψε;

Τι να πρωτοπώ για τους ήρωες μου! Είναι όλοι πρόσωπα με σκοτεινές και ταυτόχρονα φωτεινές πλευρές όπως όλοι μας. Η Αλίκη, η φιγούρα της μητέρας μπερδεύεται μεταξύ έρωτα και αγάπης και καταφέρνει να δημιουργήσει ένα παρελθόν εφιαλτικό για τις κόρες της. Ο επιπόλαιος νεανικός χαρακτήρας της κληροδοτείται θαρρείς και στην Λίνα, την μεγάλη της κόρη που χωρίς να το ξέρει πληρώνει τις αμαρτίες της μάνας της. Ο Δημήτρης γίνεται το θύμα του έρωτα της και ο Άρης ο τιμωρός της. Ο Γιάννης, ο πατέρας δείχνει ένα μεγαλείο ψυχής! Ξέρει να αγαπά και να δίνεται ως το τέλος της ζωής του για τις κόρες του, για την γυναίκα του! Κι η Αρετή, το μικρό αερικό της οικογένειας αυτοτιμωρείται για τα λάθη όλων, τα οποία κουβαλά στις πλάτες της από μικρό παιδί με απομόνωση !Η μόνη της διέξοδος μοιάζει η συγγραφή μέσα από την οποία καταφέρνει να λάμψει! Μέσα από συντρίμμια, πόνο, δάκρυα και έναν θάνατο που στιγματίζει βαριά την οικογένεια Ιωάννου λοιπόν μονάχα η αληθινή αγάπη μοιάζει γιατρικό! Εκείνο το χέρι που έχουμε όλοι ανάγκη να σφίξουμε για να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας! Εκείνη η ελπίδα που ανθίζει μέσα μας κάνοντας μια ευχή << Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι >>, για να αντλήσουμε δύναμη και να παλέψουμε! Ο τίτλος έχει συμβολική σημασία…Είναι ένα μεταφυσικό κάλεσμα στους ανθρώπους της ζωής μας, γιατί  μόνο αυτοί ακούνε στ’ αλήθεια τις θλίψεις μας και στέκονται βράχοι στο πλάι μας!
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω μια ηρωίδα από το βιβλίο μου , αυτή θα ήταν η Αρετή μου! Τούτο το πλάσμα με ξεγύμνωσε, με απελευθέρωσε αργά και βασανιστικά. Ταυτόχρονα με παίδεψε αφόρητα, γιατί ένας τέτοιος χαρακτήρας να ξέρετε δυσκολεύει πρώτα απ όλα τον ίδιο του  τον εαυτό ! Ήταν δυνατόν να μην παιδέψει εμένα; Ο εσωτερικός της κόσμος ήταν τόσο βαθύς που έσκαψα επίμονα για να την βοηθήσω να αφεθεί.
Κι αν έπρεπε να μιλήσω για έναν ήρωα, αυτός θα ήταν ο Φίλιππος! Σπανίζουν αυτοί οι άντρες! Θα τον χαρακτήριζα αληθινό ήρωα για την υπομονή του με την Αρετή!

Υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζετε και ακολουθείτε ;Θα θέλατε να είστε η δημιουργός κάποιου συγκεκριμένου βιβλίου ;

Αγαπώ πολλούς συγγραφείς και θαυμάζω! Η Αλκυόνη Παπαδάκη είναι μια από αυτούς! Λατρεύω βέβαια και τους κλασικούς μας συγγραφείς. Έχω μεγάλη αδυναμία στον Νίκο Καζαντζάκη ! Αν είχε γράψει έστω και μια φράση από όλα αυτά τα σπουδαία που έχει γράψει ο Καζαντζάκης θα ήμουν ευτυχισμένη! Είναι σπουδαίος συγγραφέας  και για την εποχή που έζησε πολύ πρωτοπόρος.

Τι σας έδωσε το έναυσμα για να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία; Όταν την ξεκινήσατε γνωρίζατε ποιο θα ήταν το τέλος  για τους ήρωες:   Αν ναι, μείνατε  σταθερή στην εξέλιξη της ιστορίας ή στην πορεία άλλαξε; 

   Το κίνητρο μου για την συγγραφή του βιβλίου μου ήταν απλά ο αξεπέραστος φόβος της απώλειας! Όταν ξεκίνησα να το γράφω το μόνο που ήξερα ήταν πως ήθελα να βγάλω από μέσα του σκέψεις, φόβους κι έναν αβάσταχτο πόνο για το τελεσίδικο της ζωής.  Η εξέλιξη ήρθε αβίαστα. Οι ήρωες ήθελαν να ταξιδέψουν, να τα καταφέρουν και να σταθούν στα πόδια τους! Η Αρετή, ήθελε να γίνει μεγάλη συγγραφέας κι εγώ επιθυμούσα να κάνω το όνειρο της πραγματικότητα ! Κι η Λίνα λαχταρούσε την ζωή της πίσω! Το μόνο πού είχα σταθερό στο μυαλό μου ήταν πως οι δυο αδερφές θα λυτρώνονταν.

Ποια  πιστεύετε ότι  είναι  η μαγική συνταγή που πρέπει να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να μπορέσει να αγγίξει την καρδιά του αναγνώστη;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή! Σ’ ένα βιβλίο δεν αρκεί μια καλογραμμένη ιστορία μόνο ! Ένα βιβλίο πρέπει να κουβαλάει την ψυχή του συγγραφέας!

 Ποιο είδος Λογοτεχνίας δε θα μπορούσατε να γράψετε  ή να διαβάσετε ποτέ;

Επιστημονικής Φαντασίας!

 Τι νιώσατε όταν μπήκε  η λέξη ‘’τέλος ‘’στο   βιβλίο σας; 

Έναν κόμπο στο στομάχι! Μια βαθιά θλίψη! Δεν ήθελα να αφήσω στους ήρωες μου!

  Από ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε και ποιό σημείο της συγγραφής θεωρείτε ότι είναι το  πιο δύσκολο  κομμάτι ;

Ξεκίνησα από πολύ μικρή, μόλις 13 χρονών! Το πιο δύσκολο κομμάτι θεωρώ πως είναι το χάρισμα να συγκεντρώνεις τις σκέψεις σου με τρόπο ώστε να έχε συνοχή αυτό που γράφεις! Δεν αρκεί να παίρνεις ένα φύλλο χαρτί και να αραδιάζεις άστατες σκέψεις εκεί!

Πόσο χρόνο σας πήρε  η ολοκλήρωση του βιβλίου;

Μόλις τρεις μήνες! Η αλήθεια είναι πως βγήκε σαν χείμαρρος από μέσα μου!

Ποια είναι η ερώτηση που θα θέλατε να απαντήσετε και δε σας έχει ρωτηθεί ποτέ;

Νομίζω ότι οι ερωτήσεις που αφορούν το βιβλίο μου έχουν γίνει και μ έχουν καλύψει στο έπακρο.

 Γνωρίζω πως είναι νωρίς αλλά θα κάνω την ερώτηση!  Έχετε ξεκινήσει να γράφετε κάποιο άλλο;

Υπάρχουν ήδη έτοιμα πονήματα και σύντομα θα ξεκινήσω κάτι καινούριο που  υπάρχει καιρό μέσα στο μυαλό μου!

Πιστεύετε ότι η καλή ψυχολογία βοηθάει στη συγγραφή ή το αντίθετο;

Το αντίθετο! Οι θλίψεις γίνονται λέξεις αβίαστα και το χαρτί ένας προσωπικός εξομολόγος που φέρνει την λύτρωση! Σε γιατρεύει!

Κλείνοντας πείτε μας  λίγα λόγια για την Βάλια.Ποιο είναι το μότο της; Τι την εξοργίζει; Τι δε θα μπορούσε να συγχωρήσει ποτέ ; Κάνει όνειρα; Βάζει στόχους ;Ποια είναι η αγαπημένη της ταινία ;Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα της ; Υπάρχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξει στο χαρακτήρα της; Πιστεύει στον έρωτα; Τι θεωρεί απόλυτη ευτυχία; Και τι θα ήθελε να ευχηθεί  στον εαυτό της και στους αναγνώστες της;

   Το μότο μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από μερικές σοφές κουβέντες του Νίκου Καζαντζάκη που λένε  << Να απομείνεις μόνος σου και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ με μονάχα την δύναμη σου έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου.>> Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζεις πίσω τ’ αχνάρια σου και να μην ντρέπεσαι γι αυτά! Στο κομμάτι της μη συγχώρεσης θεωρώ πως δεν είμαι εγώ τιμωρός. Με πληγώνει βαθιά το ψέμα και η προδοσία όμως θα τα συγχωρούσα αν έβλεπα ειλικρινή μετάνοια. Άλλωστε πιστεύω πως οι άνθρωποι που σε προδίδουν βαθιά, μέσα τους υποφέρουν κι οι ίδιοι ! Βάζω συνέχεια στόχους και κάνω όνειρα που παλεύω σκληρά για να επιτύχω όσον αφορά το κομμάτι της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας μου! Να μην ξεχνάμε ότι για να κατακτήσεις τις πιο ψιλές κορυφές της ζωής, πρέπει να παλέψεις σκληρά! Το μεγαλύτερο προτέρημα μου είναι ότι αγαπάω βαθιά , όταν το κάνω και το μειονέκτημα μου είναι πως δίνω πολλές ευκαιρίες σε κάποιον που με πλήγωσε, ακόμα κι αν ξέρω πως δεν το αξίζει. Και ναι, φυσικά πιστεύω βαθιά στον έρωτα. Είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος μέσα του. Ο έρωτας και ο πόνος! Δεν ξέρω ωστόσο αν υπάρχει απόλυτη ευτυχία, αν υπάρχει όμως κρύβεται σίγουρα σ ένα ζευγάρι χέρια, τα χέρια της αγάπης. Εκεί βρίσκει πλήρωση ο εαυτός σου! Για να κάνεις λοιπόν πραγματικότητα τα όνειρα σου, να κατακτήσεις τις πιο ψιλές κορυφές και να βρεις την πλήρωση του εαυτού σου, χρειάζεσαι τα σημαντικότερο αγαθό όλων! Την υγεία σου!  Χωρίς αυτήν τίποτα δεν κυλάει αρμονικά. Αυτό εύχομαι λοιπόν σε όλους μας!!! Υγεία κι όλα τα άλλα τα φτιάχνει ο άνθρωπος… και τα όμορφα κα τα άσχημα!


Σας ευχαριστώ πολύ!
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Love Books-Love Read




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου