Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

<<Τι είναι για μένα η Ελλάδα; Να, σαν να τη βλέπω τώρα δα μπροστά μου… Μια γυναίκα λεβέντισσα, μια γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μία γυναίκα στριμωγμένη στη γωνιά, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ’χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια!>>
Το συγγραφικό δίδυμο Λία Ζώτου -Θοδωρής Καραγεωργίου επιστρέφει αυτή τη φορά με ένα ιστορικό ανάγνωσμα που μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 1818, στην ''Ματωμένη Αρχόντισσα ''που παλεύει να αποτινάξει τον ζυγό της σκλαβιάς από πάνω της! .Ξεκινά λίγο πριν την επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με την έλευση του Όθωνα το 1833. Ένα μυθιστόρημα   γεμάτο από εικόνες και πλούσια συναισθήματα. Σφιχτοδεμένη  πλοκή που σε παρασέρνει  μέσα στο πλούσιο ιστορικό υλικό της και κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη σελίδα.  Γνωρίζουμε τους  ήρωες και μέσα από τις ζωές τους βλέπουμε την εικόνα της Ελλάδας του τότε.  Οι ήρωες του βιβλίου πολλοί , ο καθένας με τη δική του συγκινητική ιστορία. Συμπάσχεις   στην χαρά τους ,στον πόνο τους,  στη λύπη τους, στις  απώλειες τους...  Ο  Ανδρέας ,η Αμαλία , η Δροσή ,ο Κίτσος, ο Λούκας,  η Αισέ ,ο Παναγής, ο Φώτος είναι οι''αφανείς''κεντρικοί ήρωες της ιστορίας. Ο αναγνώστης ζει  μαζί τους ,μεγάλους έρωτες που γεννιούνται μέσα στην σκιά της μάχης και αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές τους..Κάποιοι   επιβιώνουν,κάποιοι  λήγουν άδοξα, και κάποιοι   ανθίζουν μέσα στα συντρίμμια της Ματωμένης Ελλάδας.
Η Αισέ  και ο Παναγής  ήταν το ζευγάρι που η ιστορία τους '' μίλησε στην καρδιά μου ''
Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο  ιστορικό βιβλίο! Συνιστάται ανεπιφύλακτα  για τους λάτρεις του Ιστορικού μυθιστορήματος!



ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ 

Ένας έμπορος από την Οδησσό παίρνει όρκο βαρύ να διαδώσει παντού το όραμα της Φιλικής Εταιρείας. Ένας Ελβετός τυπογράφος αφήνει πίσω τη ζωή του για να λάβει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Ένα αμούστακο αγόρι γίνεται τρανός καπετάνιος. Μια νεαρή Χιώτισσα δίνει τη δική της μάχη, έχοντας για μοναδικό όπλο την πένα της. Ένας Σουλιώτης βοηθάει μια χριστιανή και μια μουσουλμάνα να δραπετεύσουν από το χαρέμι του Αλή Πασά στα Γιάννενα. 

Η Ελλάδα φλέγεται, ματώνει, παλεύει να αποτινάξει τον ζυγό της σκλαβιάς από πάνω της. 

Κι η Ιστορία εκεί, πάντοτε παρούσα, να καθορίζει τα βήματα όλων, να τους οδηγεί, άλλοτε σωστά και άλλοτε λανθασμένα, να τους χαρίζει χαρές και πίκρες, να γράφει τις σελίδες της ζωής τους πότε με την απελπισία και πότε με τον έρωτα, πότε με τον θάνατο και πότε με την ελευθερία. 

«Τι είναι για μένα η Ελλάδα; Να, σαν να τη βλέπω τώρα δα μπροστά μου... Μια γυναίκα λεβέντισσα, μια γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μία γυναίκα στριμωγμένη στη γωνιά, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ’χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια!» 

Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές περιόδους της νεότερης Ελλάδας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου