Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΘΑ ΠΑΤΛΑΚΟΥΤΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΜΑΡΘΑ ΠΑΤΛΑΚΟΥΤΖΑ 


Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο ‘’Το μερτικό των Αγγέλων ‘’ που  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έξη. Τι σας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε την συγκεκριμένη ιστορία; Ποιον ήρωα αγαπήσατε, ποιον λυπηθήκατε  και με ποιον εξοργιστήκατε πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο; Θεωρείτε ότι στην συγκεκριμένη ιστορία πήρε ο καθένας ότι του αναλογούσε στη ζωή;

 Υπάρχουν ιστορίες που σου έχουν διηγηθεί κάποιοι άνθρωποι πριν πολλά, πολλά χρόνια κι ακόμα τις θυμάσαι λες και τις άκουσες χθες. Κάτι τέτοιο συνέβη σε μένα με την ιστορία του Κωσταντή. Κι έτσι ένα καλοκαίρι πλάι στο κύμα ήρθε η ιδέα, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε και η συγγραφή του.
Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική, αλλά το ολοκλήρωσα στη Θεσσαλονίκη.
Η συγγραφή του μου πήρε περίπου δύο χρόνια. Ο Κωσταντής ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός χαρακτήρας. Τον έδιωχνα από κοντά μου, αλλά αυτός πάντα ξαναγυρνούσε μέχρι να πάρει από μένα το μερτικό του.
 «Το μερτικό των αγγέλων», που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 2017 από τις Εκδόσεις Έξη, είναι ένα ταξίδι ψυχής
Είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο μου και είναι η αληθινή ιστορία ενός άντρα του εικοστού αιώνα, που για να φτάσει στην αυτογνωσία έπρεπε να τσακίσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο Κωσταντής πέρασε στην καρδιά μου, αλλά η ηρωίδα που με έκανε να αγαπήσω παράφορα ήταν η κυρα-Καλλιόπη. Η μάνα, η γιαγιά που όλοι θα θέλαμε να χωθούμε στον κόρφο της για παρηγοριά.
Δε θυμώνω ποτέ με τους ήρωες μου. Στη ζωή μου δε μου αρέσει να κρίνω τους ανθρώπους, μόνο να τους κατανοώ. Το ίδιο πράττω και με τις οντότητες που έχουν περάσει από τη ζωή στο χαρτί.
Είμαι βέβαιη πως κάθε άνθρωπος παίρνει από τη ζωή το μερτικό που διεκδικεί απόλυτα και με πάθος.

Πώς διαλέγετε το θέμα πάνω στο οποίο θα κινηθείτε και την εποχή του κάθε βιβλίου σας; Τι βήματα ακολουθείτε για να φτάσετε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα; Έχετε μια συγκεκριμένη  πορεία και μένετε σταθερή ; Ή αυτή η πορεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει; ; Υπήρξε κάποιο από τα βιβλία σας που υπέστη αλλαγή ενώ το είχατε ολοκληρώσει ,  γιατί δεν είχατε μείνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;

Όταν μία ιστορία με παθιάζει, τότε γίνεται αυτόματα και πηγή έμπνευσής μου. Στη συνέχεια εξερευνώ αν μπορώ να έχω όλα τα κομμάτια του παζλ στο μυαλό μου. Εάν η απάντηση είναι θετική τότε προχωράω στο χαρτί. Τότε, ξεκινά η απομόνωση στην οποία δεν είμαι καθόλου μόνη, αλλά εκεί ζωντανεύει ένας άλλος κόσμος. Κατάδικος μου. Αλλαγές κάνω μόνο στο στάδιο της επιμέλειας. Υποστηρίζω την ιστορία μου, ακόμα και στο τέλος, με το ίδιο πάθος που είχα στην αρχή της. Ίσως κι ακόμα περισσότερο όταν γράφω τη λέξη «τέλος».

 Υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζετε  ιδιαίτερα και σας έχουν επηρεάσει;  Ίσως και  κάποια βιβλία που επιστρέφετε συχνά πυκνά και αποτελούν βάση για εσάς ;

Διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Υπάρχουν βιβλία που σίγουρα τα θυμάμαι ακόμα και τώρα, όπως του Νίκου Καζαντζάκη. Αλλά και τώρα στην καθημερινότητά του το διάβασμα είναι ένας μεγάλος έρωτας, που όταν δεν το βαστώ στα χέρια μου, τότε μου λείπει αφάνταστα!

Στον ελεύθερο χρόνο σας διαβάζετε; Ποιο είδος Λογοτεχνίας δε θα μπορούσατε να γράψετε  ή να διαβάσετε ποτέ;     

Διαβάζω καθημερινά τα πάντα. Η επιλογή του βιβλίου γίνεται ανάλογα με την ψυχολογική μου διάθεση και το τι θα κάνει μου κλικ.

Έχετε  ιστορίες τελειωμένες που δεν θα τις δούμε ποτέ  εμείς οι αναγνώστες; Αν σας ζητούσαν να ξεχωρίσετε σε ποιο βιβλίο σας έχετε μεγαλύτερη αδυναμία και σε ποιον ήρωα ή ηρωίδα  τι θα απαντούσατε;   

Στο συρτάρι του γραφείου και του μυαλού μου υπάρχουν τέτοιες ιστορίες. Δεν γνωρίζω εάν θα τις δώσω ποτέ προς έκδοση και έκθεση στα μάτια των αναγνωστών. Το μέλλον θα δείξει.
Έχω θέσει κι εγώ στον εαυτό μου πολλές φορές το ερώτημα αυτό. Προτιμώ κάποιο περισσότερο; Και τότε αντιδρώ όπως κάθε μάνα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα παιδιά της. Τα αγαπάει και τα πονάει όλα.


  Τι πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να μπορέσει να αγγίξει την καρδιά του αναγνώστη;
Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη ένα βιβλίο πρέπει να έχει συναίσθημα δυνατό, και μάλιστα τόσο έντονο που να συνεπάρει τον αναγνώστη. Να έχει καρδιά και ψυχή.

Πόσο χρόνο σας παίρνει συνήθως η ολοκλήρωση ενός βιβλίου; Και τέλος ποιο σημείο της συγγραφής θεωρείτε ότι είναι το δυσκολότερο κομμάτι της;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Άλλο βιβλίο πήρε 9 μήνες κι άλλο τρία χρόνια. Εξαρτάται από την ιστορία, την έρευνα, τη διάθεση. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι της επιμέλειας. Είναι κουραστικό να περνώ πολλαπλές φορές μια παράγραφο, όταν αυτή δεν ικανοποιεί τον πήχη που έχω θέσει.

Ποια είναι η ερώτηση που θα θέλατε να απαντήσετε και δε σας έχει ρωτηθεί ποτέ;

Η ερώτηση είναι εάν θα ήθελα να με θυμούνται οι επόμενες γενιές. Και η απάντηση είναι όχι. Δε θα ήθελα να στοιχειώσω τη ζωή κανενός.

Από ποια ηλικία ξεκίνησε η σχέση σας με τη συγγραφή και με ποιο τρόπο?  Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή ;  

Το να σκαρώνω ιστορίες για εμένα προσωπικά δεν αποτελεί συγγραφή, αλλά ένα παιχνίδι. Συστηματικά άρχισα να ασχολούμαι στις 12 Ιουλίου του 2012. Ήταν μια μέρα, που αφού ζύγισα επιθυμίες και δυνάμεις, είπα θα το κάνω κι όπου με βγάλει.

Κλείνοντας πείτε μας  λίγα λόγια για την Μάρθα. Ποια είναι η καθημερινότητά της;  Πιστεύει  στην φιλία στο Happy end; Τι την εξοργίζει; Τι δε θα μπορούσε να συγχωρήσει ποτέ ; Τι θεωρεί απόλυτη ευτυχία; Και τι θα ήθελε να ευχηθεί στους αναγνώστες της;

Το να μιλάς για τον εαυτό σου εμπεριέχει και μια νότα ματαιοδοξίας. Αλλά ας το επιτρέψουμε για να μπορέσω να απαντήσω. Είμαι δασκάλα και η καθημερινότητά του περιλαμβάνει σχολείο κι ενασχόληση με παιδικές ψυχές. Στη συνέχεια ακολουθεί χρόνος για την οικογένεια και με κάθε ευκαιρία σκασιαρχείο από την καθημερινότητα με τη γραφή. Βουτιά στον κόσμο μου.
Η φιλία όπως και όλες οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Εάν δεν δουλέψει πάνω της θα έρθει μια μέρα που θα στερέψει. Με εξοργίζει η υποκρισία. Προτιμώ να μου πει κάποιος την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι, παρά να επιλέξει τον δρόμο της κοροϊδίας. Τότε με έχει χάσει για πάντα.
Απόλυτη ευτυχία είναι τα εγγόνια μου. Η ύπαρξή τους στη ζωή μου.
 Στους αναγνώστες μου θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ καρδιάς που από την πρώτη στιγμή μου πρόσφεραν αγάπη κι έναν καλό λόγο. Τους εύχομαι να στέκονται πάντα όρθιοι σε κάθε δυσκολία και να δραπετεύουν στο όνειρο. Να μην εγκαταλείψουν τη ζωή και ούτε να την προσπεράσουν.

Προσωπικά εύχομαι σε σένα πολυαγαπημένη φίλη μου Λένα Παπανικολάου καλοτάξιδο το μπλογκ https://lovebooksloveread.blogspot.gr/2018/01/blog-post_92.html και να φτάσει πολύ ψηλά, γιατί το αξίζεις!!!!

Μάρθα ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και εύχομαι πάντα επιτυχίες στο προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο!
ΛΕΝΑ  
Love Books-Love Read




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ 



1 σχόλιο: